Codependența este un tipar de gândire, simțire și comportament disfuncțional care se formează din interacțiunile cuiva cu mediul său, mai ales cu familia.
Dacă te regăsești în acest tipar ești incapabil să-ți identifici și să-ți urmezi propriile nevoi, dorințe și sentimente. Dacă ești codependent nu reușești să te hrănești din interiorul tău, iar puterea ta ți-o iei adesea prin controlul celorlalți. Ești atât de concentrat pe ceilalți încât s-ar putea să nu știi nici măcar ce simți sau gândești.
Să fii codependent nu înseamnă că ești mereu răbdător, grijuliu și iubitor, ci poți fi și manipulativ, agresiv, supărăcios și capricios. Cu alte cuvinte, o persoană codependentă se bazează pe părerile celorlalți depre ea.
Imaginează-ți următorul scenariu în care dragostea nu este împărtășită.
Andrei o întâlnește pe Bianca în facultate și se întâlnesc din când în când în această perioadă. Andrei îi spune Biancăi de la începutul întâlnirilor că lui îi place relația sexuală pe care o au, dar nu este îndrăgostit de ea. Este foarte sincer cu Bianca din start și îi spune, de asemenea, să nu-și creeze așteptări vis a vis de o relație serioasă pentru că nu-și dorește asta. În pofida faptului că Andrei a respins ideea de relație de la început și a exprimat acest lucru, Bianca se îndrăgostește de el și așteaptă ca el să se răzgândească și să se îndrăgostească de ea. Vorbește despre el prietenilor și familiei ca și cum ar fi iubitul ei, deși nu sunt într-o relație exclusivă.
Mintea Biancăi este ocupată zi și noapte cu ce ar putea Andrei să gândească despre ea și relația lor. Este foarte atentă la comportamentul lui și conversațiile cu el și caută tot timpul dovezi că ar putea să o iubească. Atunci când se întâlnește cu prietenii subiectul principal de discuție este Andrei. Arată conversațiile pe care le are cu el acestora în ideea de a primi validarea din partea lor că de fapt Andrei o iubește. Într-un final și prietenii ajung să nu o mai sune sau să se întâlnească cu ea deoarece devin obosiți să o asculte.
Timp de doi ani, Andrei are un tipar de a fi prezent în relație cu Bianca pentru câteva săptămâni sau luni și apoi să iasă din relație. În al treilea an sunt doar câteva câteva nopți pe care le petrec împreună, dar Bianca este în continuare convinsă că acesta o iubește.
Într-o zi Bianca îl observă pe Andrei la o terasă cu o femeie. Merge la el, iar acesta i-o prezintă pe logodnica lui. Stau un pic împreună și cei doi îi povestesc cum s-au cunoscut și cât de mult se iubesc, dar și că în următorul an se căsătoresc.
Bianca este în șoc, se întoarce acasă și are o criză de isterie, furie, plâns și distruge toate lucrurile care îi aminteau de Andrei. Acum este în terapie pentru a înțelege cum a contribuit ea la această situație dureroasă și dificilă în care s-a complăcut.
Cum îți sună situația de mai sus? Te-ai aflat vreodată într-un asemenea context? Ai observat pe cineva apropiat care a trecut printr-o situație asemănătoare? Dacă da, aceasta este codependența.
- Cum îți dai seama că ești codependent într-o relație? Iată și câțiva indicatori mai jos:
- Îți place să fii într-un rol de a-i ajuta pe ceilalți
- Ai tendința de a te înconjura cu oameni agățători, needy
- Ești preocupat de a le face celorlalți pe plac
- Stima ta de sine depinde de ce faci nu de faptul că ești
- Ai un simț al responsabilității supradezvoltat
- Când alți oameni au o problemă simți milă, vinovăție, anxietate
- Îți este teamă să greșești
- Încerci să demonstrezi că ești suficient de bun pentru a fi iubit
- Te îngrijorezi pentru problemele altora
- Ai dificultăți în a spune NU și a seta granițe în relații
- Cauți haosul și simți că trăiești atunci când ești acolo
- Te întrebi de ce oamenii nu fac lucruri pentru tine
- Te simți victima egoismului celorlalți
- Iubești să te afli în situații criză și apoi să te plângi de ele
- Ești foarte ușor afectat de atunci când îi simți că ceilalți sunt reci, egoiști sau nepăsători
- Te înfurii atunci când cineva nu-ți urmează sfatul sau îți refuză ajutorul
- Încerci să fii perfect, și ai așteptarea ca ceilalți să fie perfecți
- Te învinovățești
- Trebuie să deții controlul tot timpul.
Codependența nu o regăsești doar în relațiile romantice, ci și în alte tipuri de relații: prietenie, profesionale, familie, etc.