eMail: contact@psihologcristinaionescu.ro

Linie Rapida: +40 724 539 724

Anxietatea – prieten sau dusman?

Imaginează-ți următorul scenariu: Este dimineață, ești în mașină și te îndrepți către serviciu. La un moment dat îți vine în minte gândul: “Oare am închis aragazul?”. Începi să derulezi în mintea ta ceea ce ai făcut în acea dimineață, însă tot nu ți-e clar dacă l-ai închis sau nu. Nivelul anxietății și începe să crească, odată cu gândul că e posibil să se producă un incendiu. În momentul acela, mașina din fața ta se oprește brusc, iar tu ții volanul strâns și calci frâna exact la timp astfel încât să eviți un accident. 

Întregul corp îți este activat cu un val de energie, inima îți bate foarte tare, dar ești în siguranță. Respiri adând…era atât de aproape…

În scenariul de mai sus poți observa două moduri prin care își face apariția anxietatea:

  • Prin ceea ce gândești – cortex
  • Prin reacțiile la mediul în care te afli – amigdala

Iată cum două căi separate din creierul tău, cortexul și amigdala, pot da naștere anxietății. Astfel că fiecare cale este necesar să fie înțeleasă și tratată pentru o eliberare maximă a anxietății.

Anxietatea este un răspuns emoțional complex care este asemănător fricii. Ambele, frica și anxietatea, apar din procese similare ale creierului și duc la acțiuni psihologice și comportamentale similare. Ele sunt și diferite în același timp. 

Frica este procesul care face referire la o amenințare clară, prezentă și identificabilă pe când anxietatea apare în absența unui pericol imediat. 

Cu alte cuvinte, simțim frică atunci când suntem în pericol, și simțim anxietate atunci când avem o senzație îngrozitoare și un disconfort, dar nu suntem în acel moment în pericol. 

Toată lumea experimentează anxietatea și frica. Evenimentele ne pot face să simțim frică: apariția unei furtuni puternice sau a unui câine agresiv care se îndreaptă spre noi, un incendiu, un accident. Anxietatea poate să apară și atunci când ne îngrijorăm pentru o persoană care este departe de casă, când auzim un zgomot ciudat în timpul nopții sau atunci când contemplăm la ceea ce avem de finalizat pentru un deadline la birou sau la școală.

Mulți oameni se simt anxioși mai ales atunci când sunt sub influența stresului. Problemele apar atunci când anxietatea interferează cu aspecte importante din viața noastră. În aceste contexte ea ne poate limita foarte mult viața.

Anxietatea este o stare neplăcută interioară care de obicei ne blochează din a acționa în situații în care NU ne este pusă viața în pericol.

Despre Autor

Buna! Eu sunt Cristina, psiholog clinician și psihoterapeut.

Mi-am descoperit pasiunea la 21 de ani, când am făcut o schimbare radicală în viața mea, pe toate planurile și am hotărât să studiez psihologia și să intru într-un proces terapeutic profund.

Spune-mi despre Tine

Hai sa discutam, no strings attached despre ce te macina. Imi spui putin despre tine si stabilim impreuna un curs de actiune.

Da-mi un mesaj pe Whatsapp